Diz Protezi

Diz Protezi

Travma veya kireçlenme nedeniyle, dizinizde ciddi hasar mevcut ise, yürüme, merdiven çıkma gibi günlük basit aktiviteler sizin için zor hale dönüşebilir. Çok ciddi olanlarda yatarken veya otururken bile ağrı olur. Bu durumda yaşam kalitesi ciddi anlamda düşmüştür.

İlaç tedavileri, fizik tedavi ve yürüteçler sizin ağrılarınızı kesmiyor, günlük hareketleriniz ağrı nedeni ile ileri derecede kısıtlanmışsa, yaşam kalitesi bozulmuş ve geceleri rahat bir uykunuz yoksa total diz protezi ameliyatı yapılması zamanı gelmiş demektir.

Total diz protezinde amaç ,ağrısız ve hareketli bir diz eklemine sahip olmaktır. Hatta total diz protezi yapılmış, kilolu birçok hasta, ameliyat sonrası hareketlerinin artmasından dolayı hızla kilo verdiklerini ifade ederler. 

Anatomi

Diz eklemi, patella, uyluk (femur) ve kaval (tibia) denilen üç adet kemikten oluşan bir eklemdir. Bu eklemde, iç ve dış menisküs olmak üzere menisküs bulunmaktadır. Patella (diz kapağı), küçük, yassı şeklinde bir kemik olup, dizin ön tarafında bir oluk üzerinde yer alır. Femoral olukta, aşağı ve yukarı giderek yer değiştirir.

Diz eklemi tüm eklem yüzeyleri, hareketin kolay olması için kıkırdak ile kaplıdır.

Sebepler

Osteoartrit, Romatoid Artrit, Postravmatik Artrit:

Bu nedenler, diz kireçlenmesi bölümünde anlatılmıştı. Sebebi ne olursa olsun AĞRI, TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ DUYGUDUR.

Ağrı, başlangıçta hafif olarak başlar ve aşınmanın artışıyla giderek artış gösterir. Eklem şiş ve hareketleri kısıtlıdır. Dizi bükmek veya uzatmak zor olabilir.

Aktivite ile merdiven çıkma, yürüme veya dizi bükme faaliyetlerinde ağrıda artış olur. Dizde kilitlenme, güçsüzlük ve burkulma hissi olur.

Diz Protezi Parçaları

Diz protezinde amaç, bozulmuş eklem yüzeylerini, özel tasarlanmış protezler ile yeniden oluşturmaktır. Bu amaçla protez, dört ana parçadan oluşur;

  • Femoral komponent: Uyluk kemiğine ait eklem yüzeyi hazırlanıp buraya yerleştirilir.
  • Tibial komponent: Tibiaya ( kaval kemiğine ) ait eklem yüzeyi hazırlanıp yerleştirilir.
  • Pateller komponent: Patellenin eklem yüzeyine yerleştirilir.
  • İnsört: Bu parça polietilen malzemeden yapılmış olup, tibial ve femoral komponent arasına yerleştirilen ara parçadır.

Tüm bu komponentler, aralarında uyumlu olarak çalışır.

Ameliyat Kararı:

Bu karar çok önemlidir ve siz, ailenizden biri, ortopedi doktorunuzla birlikte alınması gerekir. İlaç tedavileri, fizik tedavi ve yürüteçler sizin ağrılarınızı kesmiyor, günlük hareketleriniz ağrı nedeni ile ileri derecede kısıtlanmışsa, yaşam kaliteniz bozulmuş ve geceleri rahat bir uykunuz yoksa, total diz protezi ameliyatı yapılması zamanı gelmiş demektir. Kendiniz, aileniz ve doktorunuzun ortak kararı ile cerrahiye karar verilmelidir ve cerrahiye karar verirken size yapılacak olan işlem hakkında yeterince bilgilenmiş olmanız gerekir.

Cerrahiye karar verildikten sonra, yapılması gereken bir takım işler vardır. Ameliyat öncesi kan tahlilleri ile anestezi açısından detaylı bir muayeneniz olacaktır. Gerekirse eşlik eden hastalıklarınız (diyabet, yüksek tansiyon, guatr, vs.) için kardiyoloji ve dahiliye uzmanlarından görüş alınmalıdır.

Total diz protezi ameliyatı için, kesin bir yaş ve kilo sınırlaması yoktur. Ameliyat, hastanın ağrısına ve günlük hayattaki yetersizliğine bağlıdır. Yaş kesin bir kriter değildir fakat, 50-80 yaş arası tercih edilmekte olup, ciddi gereklilik durumunda 50 yaş altı gruba da başarıyla uygulanmaktadır.

Hastanın ameliyat öncesi ve sonrası röntgen görüntüleri,

 

Hastanın sağ dizine total diz protezi operasyonu yapılmış, opere edilmemiş sol dizin eğikliğine dikkatinizi çekmek isterim. Muhtemelen bu hasta, sağ dizindeki memnuniyetinden dolayı en kısa sürede sol diz operasyonu için tekrar doktoruna başvuracaktır.

Fizik Muayene

Diz eklem hareket açıklığı, yürüyüş, şekil bozukluğu ve eklemde şişme olup olmadığına bakılır.

Röntgen, genellikle eklem aralığındaki daralmayı gösterir ve yeterlidir. MR, genellikle diğer hastalıkların ayırıcı tanısında istenebilir.

Aşağıdaki röntgende solda normal bir diz, sağda ise ileri düzeyde kireçlenmiş bir diz görülmektedir;

 

Cerrahi öncesi hayatımızda bazı düzenlemeler yapılmalıdır.

  • Eğer kullanıyor iseniz sigarayı bırakın.
  • Düzenli olarak kullandığınız ilaçların listesi, ameliyatı yapacak doktor ve anestezi uzmanı tarafından bilinmelidir.
  • Eğer 2 katlı bir eviniz varsa, yatak odanızın alt katta olması daha iyi olacaktır.
  • Yürüyüş alanlarınızdaki mobilyaları, elektrik ve telefon kablolarını yani, takılmaya ve düşmenize neden olacak fazla eşyalar kaldırılmalıdır.

Komplikasyonlar

Diğer büyük cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, total diz protezi ameliyatlarında da nadiren bir takım komplikasyonlar-durumu güçleştiren şeyler olabilir. Diz protezi ameliyatı sonrası nadiren en sık görülen komplikasyonlar şunlardır:

  • Tromboflebit
  • Enfeksiyon
  • Eklemin gevşemesi

Tromboflebit

Bazen, Derin Ven Trombozu (DVT) da denilen, tromboflebit her hangi bir operasyondan sonra oluşabilen bir durumdur.

Kalça ve diz çevresinde yapılan ameliyatlardan sonra daha sık görülür. Bacaktaki büyük toplardamarlar içindeki kanın, damar içinde pıhtılaşması sonucu DVT oluşur. Bunun sonucu, bacakta şişme, ısı artışı ve ağrı olur. Eğer bu pıhtılardan parça koparsa, bu parçalar kan yolu ile akciğerlere ulaşabilir ve akciğerin kılcal damarlarını tıkayarak, akciğerin bir kısmının kanlanmasını engelleyebilir ve hayati risk oluşturabilir. Bu duruma pulmoner embolizm denir.

DVT riskini azaltmanın birçok yolu vardır, ancak muhtemelen en etkilisi, mümkün oldukça erken hareket ve yürümeye başlanılmasıdır. Bu konuda yapılması gereken egzersizler, diz protezi sonrası egzersizler bölümünde anlatılmıştır.

Enfeksiyon

Yapay eklem konulmasını takiben enfeksiyon, çok ciddi bir komplikasyondur. Total diz protezi sonrası enfeksiyon görülme sıklığı, hastaneden hastaneye ve doktordan doktora faklılık göstermekle beraber ortalama % 2-3 seviyelerindedir. Bazı enfeksiyonlar çok erken dönemde, daha taburcu olmadan çıkarken bazıları ameliyattan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. Yapay ekleminize enfeksiyon, vücudunuzda enfeksiyonu olan başka bir bölgeden de yayılabilir. Bu sebepten, ameliyat öncesi ve sonrası diş çürüğü, idrar yolları ve barsak enfeksiyonları gibi şikayetleriniz varsa antibiyotik ile derhal tedavi edilmelidir.

Eklemin Gevşemesi

Yapay bir dizin, nihayette yetersiz hale gelmesinin ana nedeni, metalin veya sementin (kemik çimentosunun) kemikle temasının gevşemesidir. Teknolojinin gelişmesi ile, protez dizaynlarında hep iyileşme olmektadır. Amaç en uzun süre, gevşemeden kalan protezin üretilmesidir. Günümüzde, ortalama 20-25 yıl sağ kalan protezler mevcuttur. Bu süreyi etkileyen, sadece protezin kaliteli olması değildir:

Kilolu olma: Dize aşırı yük bindireceğinden, protez ömrünü kısaltacaktır.

Aşırı hareket ve yere çömelme: Total diz protezi sonrası hasta, artık kendisinde doğal bir ekleminin olmadığını, yapay bir eklemi olduğunu bilmelidir. Bazı reklamlarda, namaz kıldıran diz protezi gibi abartılı ve gerçek dışı bildirimler ne yazıkki yapılmaktadır. Ben, diz protezi ameliyatı sonrası, yere çömelebilmek mümkün olabildiği halde bu hareketi önermiyorum.

Eğer, dizinizde ağrılar başlarsa ve ağrı nedeni olarak protez gevşemesi düşünülüyor ise, en kısa zamanda yeniden operasyon yapılmalı, yeni ve farklı bir protez olan revizyon protezi konulmalıdır.

Total Diz Protezi sonrası bilinmesi gerekenler

  • Hastanede ortalama 5 gün kalınır.
  • Ameliyat sonrası ilk günler, hareketleriniz ve yataktan kalkıp geri yatabilmeniz için bir refakatçi olması gerekir.
  • Diz protezi ameliyatı, açık bir ameliyattır. Yani diz önü 10-15 cm'lik bir cilt kesisi ile ameliyat gerçekleştirilir. Dolayısıyla, bu uzunlukta bir cerrahi iz kalması kaçınılmazdır.
  • Ameliyat genelde 1,5-2  saat kadar sürer.
  • Dikişleriniz alındıktan 24 saat sonra banyo yapılabilir. Dikişler genellikle ameliyattan 15-20 gün sonra alınır.
  • Ameliyat sonrası yara yerinde hemovak denilen kan dreni olup, genellikle 24 saat sonra çekilir. Hastalara, bacak şişliğini azaltması için varis çorapları önerilir ve dize zaman zaman buz uygulaması yapılır.

Hastaneden Taburcu Olduktan Sonraki Kontroller

Hastanede, ameliyat sonrası 4-5 gün yattıktan sonra, ek bir sorun gelişmez ise taburcu edilirsiniz. Taburcu olduktan 1 hafta sonra, ilk poliklinik kontrolünüz olacaktır ve muayeniz yapılıp dikişleriniz alınacaktır. Taburcu olduktan 6 hafta, 3 ay, 6 ay ve 1 yıl sonra, diğer poliklinik kontrolleriniz olacaktır. Takiben yıllık takip yapılır.

Eğer aşağıdakilerden biri olursa derhal doktorunuza ulaşın;

  • Ameliyat yerinizde kızarıklık, şişlik veya akıntı.
  • Bir günden uzun süren açıklanamayan ateş (38º C üstü) veya titreme.
  • Ağrı kesiciler ile geçmeyen şiddetli diz ağrısı.
  • Uyluk veya baldırda ani gelişen şişlik.

Yara Bakımı

  • Ameliyat kesinizi temiz ve kuru tutmalısınız.
  • Yaranızda şişme, ağrı artışı, akıntı, kızarıklık veya ısı artışı olursa derhal doktorunuza ulaşmalısınız.
  • Genellikle dikişler 2-3 hafta içerisinde alınır.
  • Dikişler alınana kadar duş almak yasaktır.
  • Dizde şişlik, ameliyat sonrası ortalama 3-6 ay arasında sürer.

İlaç Tedavisi

Evde reçete edilen ilaçlar kullanılır. Antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır.